ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ
05 Μαρ 2020

ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ

Σύμφωνα με τον Νίκο Καζαντζάκη "η γλώσσα μας είναι η πατρίδα μας, ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας".

Μέσα από κείμενα διαχρονικά και απόψεις σχετικές με το ταξίδι της γλώσσας μας στους αιώνες, οι μαθητές μας δημιούργησαν εργασίες, ερεύνησαν ιστορικά αρχεία, μελέτησαν συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς, ενώ μας παρουσίασαν και ένα βίντεο που αφορά στην ελληνική γλώσσα.

Η Jacqueline de Romilly, Γαλλίδα Ακαδημαϊκός, υποστήριζε ότι "η καλύτερη άσκηση για την ανάπτυξη της ευφυΐας είναι η μελέτη της ελληνικής γλώσσας, διότι κάθε λέξη κρύβει μια ιδέα".

Οι μαθητές μας "έπαιξαν" με τις λέξεις, συνειδητοποιώντας μέσα από την ομιλία του Ξενοφώντα Ζολώτα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στην ετήσια συνάντηση των Παγκόσμιων Τραπεζών, πόσες αγγλικές λέξεις έχουν ελληνική ρίζα: "Parallel to this, we have to synchronise and harmonise more our economic and nymismatic policies panethnically.", ένα μικρό απόσπασμα του λόγου του, για να αποδείξει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

"Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται... δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα... είναι μικρός ο τόπος μας αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια..." είπε ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του στη Σουηδική Ακαδημία, όταν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Είχαμε, λοιπόν, τη χαρά να μελετήσουμε αμέτρητους ανθρώπους που μέσα από τον περίτεχνο ελληνικό λόγο τους, μας κάνουν περήφανους.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες